Aktivitetsrapport vecka 191, augusti nr.1 2024 

Jag sökte efter utbildningsmaterial i form av övningar och problem ställningar förbarn i 1-3 klass och tryckte ut dem hemma.

Jag köpte mat (lite mindre denna gången eftersom det fanns kvar lite i Viperesti från förra gången) och fyllde bilen söndag kväll. Tidigt måndag morgon reste jag till Viperesti. Denna gången var min fru med mig för att hjälpa mig ( för första gången under de tio år jag har rest till byn.)

Jag kom fram säkert. Några av barnen kom själva och några gick jag hem till.


Barnen fick smörgåsar varje dag med salami och ost och till dessert fick de äpplen, kex med smör, våfflor och croissanter.

Jag träffade också några föräldrar som bad mig lägga huvudvikt på matte uppgifter, vilket jag gjorde.


På tisdagen hade vi 13 barn på dagcentret som tog del i våra aktiviteter.


På tisdagskvällen kl 18 hade vi en tid av gemenskap där barn och föräldrar kom. Vi bad och sjöng. Därefter ritade jag några saker som användes då Jesus pinades, och barnen svarade på hur dessa hade använts. Det var en fin stund. Flera av barnen rördes till tårar när de bad. Det rörde mig att lyssna till barnens böner för sina föräldrar att de skulle bli frälsta. Vi avslutade med fika till alla.

Barnen hade läxor varje dag i matte och rumänska.


De fick gå fram till tavlan för att lösa uppgifter i aritmetik.


Vanligtvis kommer 11 barn till centret. De berättar för sina föräldrar att de vill gå till centret för att träffa herr Marian.

Barnen hade också praktiskt arbete varje dag som utvecklar deras färdigheter gällande kreativitet, insikt, tänkande, intelligens, uthållighet, samarbete samt hjälp till andra eller tillbud om hjälp. Allt detta skapar en god och villig karaktär i barnen som motverkar själviskhet och avundsjuka och gör dem till utbildade, fostrade barn. Detta är ännuen sida av aktiviteterna på dagcentret förutom de akademiska och andliga sidorna.

Några av barnen från centret är fortfarande bortresta tillsammans med sina föräldrar till andra byar för att plocka potatis. Det är ett hårt, utmattande arbete att samla ihop potatisarna på marken, lägga dem i säckar och transportera dem i 38-40 graders värme.

Jag skrev tidigare att ett av barnen från trean, Stefan, vann tredje pris på examen, men detta vill jag korrigera, eftersom han faktiskt tog emot andra priset efter avslutat skolår.

                       It was a good week with lots of activities!

                       Many thanks to our dear friends from Sweden!



Social worker  03.08.2024

 

Marian Marinică