Aktivitetsrapport vecka 189 2024 juli  nr1 från Marian

Jag hade bilen på service och köpte speciell mat inför barnens skollov eftersom de går hem efter tiden på centret: croissanter, äpplen, choklad och kex.


Jag kom fram måndag 1juli och på vägen dit hämtade jag två flickor som går på centret och de hjälpte mig med att ta in mina inköp.

På elevernas belönings ceremoni som hölls i kulturhuset var det tre av barnen från dag centret som fanns med bland de som fick någon form av belöning.


Två fick första pris och en fick tredje pris. Resten av barnen gick vidare till nästa klass med god marginal.

Jag frågade åttaåriga Alexia att komma klätt som hon gjorde på skolans avslutning där hon tog emot ett förste pris med „en krona”.

Av ekonomiska skäl var det flera av föräldrarna som har barn på centret som tog arbete runt om i Rumänien för att skörda potatis.


Denna veckan var programmet på centret uppdelat i tre delar: en timmes läxor med fokus på matematik och rumänska, en timmes aktiviteter där de ritar, målar, klipper och klistrar och till slut en timme där de tittar på Böckernas Bok säsong fem (en ny säsong för dem).

Det var svårt för barnen att ta sig till centret eftersom skolbussen inte går under semestern och barnen är rädda för hundarna på vägen, så därför hämtade jag upp dem hemma. En av de fem dagarna regnade det.


En av dagarna kom det så många barn att två fick dela en stol.


Barnen fick uppgifter som passar deras ålder. De som hade gått ut andra klass läste och sedan fick de skriva ned hur de förstod det de läste (för att undvika funktionell analfabetism). De som hade gått ut tredje klass gjorde matte uppgifter och de som hade gått ut fjärde klass gjorde multiplikationsövningar och skrev fritt valda uppsatser.

Varje dag fick barnen leka utomhus innan vi tittade på Böckernas Bok.

På tisdagskvällen kl 18 hade vi gemenskapsträff där barn och vuxna kom. Vi bad, sjöng och talade om parallellen mellan när ormen upphöjdes i öknen och närmänniskosonen steg upp. Barnen svarade på frågor och till slut badde enskilda böner.

Jag gav kläder och skor till en familj,  som de ska dela ut till andra.

Det var en bra semestervecka med många aktiviteter och barnen hade det bra.

Tack så mycket till våra svenska vänner!