Aktivitetsrapport från Marian vecka 99 september I 2020

Söndag kväll lastade min son Liviu bilen med mottagna donationer och på morgonen lade jag i maten jag hade köpt och haft i mitt kylskåp hemma.

Jag hade lite nya rätter denna gången: korv till lunch och till frukost, salami, bologna korv och ännu en sorts salami. Barnen gillade maten: pizza, hamburgare, korv, hotdogs, bröd, senarp, ketchup samt äpplen.

Jag tryckte ut övningar för varje barn. Barnen kom till centret och efter frukost började de på testerna. De var nöjda när de förstod skillnaden mellan påståenden, exklamation och frågeställningar. Man använder samma ord, men med olika tonfall och melodi i rösten.

Det fanns inget vatten så barnen tvättade sig i desinfektionsmedel vid ankomsten till centret, efter toalettbesök och innan måltiderna. Jag gav dem en nagelklippare och de klippte sina naglar.

Vi fortsatte se på episoder från Böckernas Bok och några barn berättade för mig att förut trodde de inte att Gud och Jesus fanns, men nu gör de det. De tackade mig också för att få så mycket kunskap från bibeln. Dessa kommentarer gjorde mig lycklig!!!

Denna veckan blev centret och toaletterna städade. Jag gjorde upp eld i vedugnen för att kontrollera kvaliten på reparationen vid förra besöket. Jag fann att den var bra lagad och att all röken kom ut genom skorstenen och inte in i rummet.

...visit in families

...visit in families

Jag talade med byborna om den sociala situationen i kommunen och om situationen för de som har lämnat Rumänien för att arbeta i andra europeiska länder, om den medicinska siituationen i Viperesti o.s.v.

På det ställe där jag bor har en av ägarna dött för en månad sedan och resten av ägarna har besämt sig för att sälja byggnaden och det land som hör till, så jag måste hitta ett annat ställe att sova. Därför reste jag till ett annat ställe för att hitta ett boende.

Jag besökte familjer. Några barn var sjuka och några föräldrar höll sina barn hemma p.g.a fruktan, några var med sina föräldrar för att plocka och sälja bär, men resten kom till centret med glädje och intresse.

Som information kan jag berätta att jag såg två hus med tillhörande land som var till salu i Viperesti. Ett av dem ligger jämte dagcentret, mitt emot poliskontoret och är ett stort tegelhus med fem ru, vatten inomhus, grund 3000 m2, och att det andra är ett gammalt och litet hus med 4000 m2.

Denna veckan talade jag med viceborgmästaren om de lokala valen i Viperesti. Jag önskade honom success

Flera av barnen ville uttrycka sin tacksamhet till de i Sverige som hjälper dem och skrev ett brev på centrets laptop, gjorde teckningar och skrev ner sin uppskattning.

Se bilder nedan

...our dears...

...tipping learning program

Desen Mihaela_1_Our dears Swedish...

...our dears...

..financial support from Susanna Th.

...letter for Swedish friends

...learning the team work concept