Vecka 66 rapport från Marian

Collecting goods

Collecting goods

Förberedelser: Jag fick göra lite reparationer på bilen. Bland annat bytte jag ut vattenpumpen. Jag fick många donationer, men tog bara några av dem med mig till Viperesti eftersom golvet I lagerbyggnaden håller på att kollapsa. Jag tog fram uppgifter till barnen från datorn och tryckte ut dem. Jag köpte skolmaterial och mat till barnen.

...they come very early...

...they come very early...

Dag 1 Mycket tidigt på morgonen I ovanligt kallt väder för denna årstiden åkte jag till Viperesti. Jag kom fram före klockan nio. Några av barnen som redan var där hjälpte mig att tömma bilen och bära in maten. Barnen har två veckors påsklov som startar I dag, men de kom hit ändå och jag gav dem uppgifter. Det fanns ingen el I dag I centret. Barnen fick fika då de kom och till lunch hamburgare eller kebab. Sedan frukt.

Efter avslutat program gav jag barnen skor som de själva fick välja ut.

Dag 2 I dag gick jag tidigt till centret för att trycka ut prov. Barnen kom entusiastiskt dit. De fick fika, gjorde ett mattetest med bråkräkning och lite lättare uppgifter för de mindre barnen. Jag lärde dem också att göra barnkorsord. Det hjälper dem att tänka och att skriva.

Till lunch fick de ostsmörgås, kebab eller hamburgare och sedan en apelsin. Vi fejrede födelsedag för Elena som blev nio år.

Dag 3 Även I dag gick jag tidigt till centret. Det fanns en förälder på plats (som hade fått nyckeln till centret igår) som städade. Jag hade tryckt ut uppgifter I olika ämnen till olika åldersgrupper. Jag förklarade mer om bråkräkning och blev glatt överraskad då jag såg att några barn som inte kunde uttrycka sig eller skriva då de började på centret, nu kunde förstå bråkräkning.

Barnen fick gå ut och leka lite och två av dem blev osams. Då de kom in igen gjorde vi ett rollspel där vi hade en rättssal med ett offer, vittnen, advokater och en domare. Då vi hade lyssnat färdigt på de olika parterna gav domaren (Herr Marian) domen: försoning. Det var en lektion om konfliktlösning.

Barnen fick också teckna och måla. På morgonen fick de fika och till lunch hamburgare och äpplen.

Det kom en förälder som fick med sig skor till familjen.

Dag 4 Idag var en intensiv dag med många göromål: tester, ritning, målning och ett försök på att spela teater baserad på sagan om Snövit och de sju dvärgarna.

Det kom föräldrar som fick humanitär hjälp – mest skor till deras familjer.

På morgonen fick barnen fika och till lunch hamburgare, smörgås eller kebab. Sedan äpplen och apelsiner.

Dag 5 Idag mindes vi dagen då Jesus blev korsfäst. Den kallas “Den stora fredagen” på rumänska. Jag gick till centret I alla fall eftersom jag visste att barnen skulle komma, och det gjorde de. Några av dem stannade med sina föräldrar och några gick till kyrkan. De barn som fanns på centret fick göra matte och korsord och sedan hjälpte de mig att städa centret och göra I ordning maten.

Jag förklarade meningen med påsken för barnen.

Till lunch blev det pizza (hurra!) och frukt.

Det kom några föräldrar som fick donationer.

Efter programmet gick jag till en romsk familj som lät mig dela evangeliet utanför deras hem.

Det var en bra vecka med många utmaningar men också stor glädje över att de förstod det jag förklarade.

. they wish to learn at computer-

. they wish to learn at computer-

P.S. Barnen är väldigt intresserade I att lära sig att använda en dator. Jag tror det skulle vara värdefullt att investera I en laptop.