Vecka 61 (februari I) aktivititetsrapport

Collecting goods

Collecting goods

Förberedelser: Jag köpte skolmaterial, samlade in donationer och gjorde matinköp för vecka 61.

Dag 1 Jag kom fram vid niotiden och de första barnen anlände direkt och mycket för tidigt eftersom de längtade efter att börja efter lovet. Barnen hade inga läxor och de fick lösa matteuppgifter och NO-ämnen på centret.

Till lunch fick de sandwich och äpplen innan jag skjutsade dem till skolan.

Jag gick till borgmästaren idag för att formalisera vårt arbete på centret, men borgmästaren var inte på kontoret och borgmästarens advokat sade att det behövdes ett nytt dokument. Jag förväntade den typen av svar, vilket är en av orsakerna till att jag skulle vilja bli oberoende och ha dagcentret placerat I containers. Då skulle det kunna bli ett ställe där ingen ville fråga oss om varför vi sjunger, varför vi ber, varför vi talar om evangeliet om Jesus och om att han kom för att frälsa människorna. Det skulle kunna bli en plats där en församling kunde ta sin början. Nu förbereder jag marken genom att besöka människor.

Jag gick också på hembesök för att ta reda på varför ett av familjens barn inte hade kommit till centret och avtalade ett besök hos dem under morgondagen.

..like at home...

..like at home...

Dag 2 Idag är det kallt, grått och regnigt. En del av barnen som kom till centret hade gått 1,5 km utan paraply fast beslutna på att ta del I våra aktiviteter. Det kom till och med flera I dag än I går, men några är hemma på grund av sjukdom. De fick lite fika då de kom.

Barnen I fjäde klass hade läxor I rumänska och matematik. De gjorde läxorna och efter det fortsatte de med att öva bråkräkning. Andra klass barnen hade också läxor som jag förklarade och hjälpte dem med.

Efter läxläsningen fick de rita och måla innan de fick sandwich och äpplen till lunch.

Efteråt gick jag hem till familjen enligt avtal Igår, men pappan var inte hemma, så jag gick inte in. Jag gick hem till en annan familj I stället som bor under mycket svåra förhållanden och jag lovade att skaffa lite köksutrusning m.m.

Dag 3 Idag slutade det regna och solen kom fram. Barnen mådde strax bättre och flera kom än igår. De hade läxor som vi gjorde tillsammans.

Det kom ett nytt barn idag som heter Lonuț (ț=[tz]).

Efter läxläsningen fick barnen rita och måla och sedan gick de ut I friska luften för att leka lite.

Till lunch fick de hamburgare eller sandwich och därefter frukt innan de gick till skolan.

..books chosen by children

..books chosen by children

Dag 4 Idag gick jag till centret lite tidigare och till min förvåning fanns det redan barn där som väntade innanför. Jag lämnade över donationen frånI Susanne Thersthol , och sedan gick vi I gång med läxläsningen. De behövde mycket hjälp med bråkräkning samt muntlig och skriftlig rumänska. Efter läxorna fick de låna var sin bok som de tog med sig hem. Sedan blev det hamburgare och äpplen innan avgång till skolan.

..the reward of 100% presence

..the reward of 100% presence

Dag 5 Också idag kom en del av barnen till centret mer än en halv timme före udsatt tid. På ett sätt tycker jag detta är bra, men på den andra sidan är det inte bra om de fokuserar så hårt på centret. Så jag sade till dem att komma till tiden, inte tidigare.

De hade många läxor I matte och rumänska. Några skrev, andra läste och några lärte alfbetet.

Till lunch fick de hotdogs och äpplen.

Varje dag före lunch ber barnen. Jag har lärt dem att be kort och konkret och att säga tack för maten.

De barn som hade deltagit 100% fick en liten belöning.

Några av barnen på centret har speciella behov: talfel, mental retardation, och de borde ha specialisthjälp. Bland annat därför skulle ett oberoende multifunktionellt center vara till stor hjälp.

Det var en tuff, tröttsam vecka, men den skänkte också mycket glädje och tillfredshet på grund av glädjen och beslutsamheten som jag såg hos barnen.

..a little work for survival

..a little work for survival