Vecka 51 (augusti 2018) – aktivitetsrapport från Marian

Förberedelser: Jag hämtade skänkta saker till Viperesti efter ett upprop I Filadelfiakyrkan. Någon gav en babysäng, men den var I delar, så jag satte ihop den innan avresan. En annan skänkte en kamin, men den var smutsig och hade gasmunstycken. Liviu, min yngste son fick I uppdrag att rengöra den innan jag tog isär den och satte in LPG munstycken (för gasol). Det var också någon som gav mig en tvättmaskin för Mihais famij (där pappan är blind).

På söndagkvällen lastade jag bilen med dessa grejer plus skor o.s.v.

before breakfast ...

before breakfast ...

Dag 1 Mycket tidigt på morgonen åkte jag till Viperesti där jag kom fram vid niotiden och tömde bilen för mat, frukt, kläder m.m. Innan jag gjorde I ordning smörgåsar till barnen. De kom och gick I gång med olika övningar. Vid 12 fick de måla och sedan åt de ännu en gång. Denna gången fick de shwarma och efter det äpplen.

Det kom några föräldrar som fick kläder och skor.

Jag gick på hembesök och lämnade över tvättmaskinen hos den blinda pappan och efter det gick jag till åttabarnsfamiljen för att ge dem babysängen.

Dag 2 Jag var på centret kl nio och det fanns tre barn och en mamma som väntade på mig framför ingången.

Det kom fler barn I dag än I går. Ett av dem var en flicka som heter Alexandra. Hon bor hos sin farmor för att föräldrarna har gått isär och pappan arbetar på en annan plats.

Också idag kom en av flickorna klädd I en traditionell rumänsk festdräkt.

Jag gjorde I ordning deras frukost och efter det förberedde jag material för rumänsk grammatik och matematik. Även idag blev det schwarma och äpplen till lunch. Det var något de gillade. De såg också på tecknade filmer på laptoppen.

Jag gick på hembesök för att se om jag skulle kunna skaffa två fönster till det hus där åttabarns familjen bor.

Dag 3 Idag var jag på centret halv nio för att göra I ordning material och trycka ut det, vässa pennor och göra smörgåsar. Efter frukost då vi gick I gång med läxorna upptäckte jag att den nya flickan som går I tredje klass inte visste hur man räknar. Jag kunde inte tro det var sant och tog det ganska hårt att det kunde vara så. Dagen idag var annorlunda. Det fanns så mycket jag behövde lära barnen. Bråkräkning, substantiv och personliga pronomen. De mindre barnen tränade på bokstäverna och gjorde lätta räknetal.

Till slut fick de måla och sedan åt de. Till avslutning fick de vart sitt gigantiska äpple.

Jag ringde några föräldrar för att ge dem hjälp.

30...a new comming, Alexandra, III

30...a new comming, Alexandra, III

Dag 4 Idag var en ganska svår dag på grund av den nya flickan som trots att hon går I tredje klass fortfarande befinner sig på förskolenivå rent kunskapsmässig, så jag behövde arbeta mycket med henne, och det tog en del av den energi som jag behövde för hela gruppen.

Det var några av barnen som inte kom idag – sannolikt för att jag sade till föräldrarna för ett par dagar sedan att de skulle undersöka barnens hår för löss. Det gjorde de och det fanns löss.

De barn som kom fick frukost och gjorde en test I rumänska som vi rättade tillsammans. Det var intressant och barnen gillade denna metoden.

Efter det fick de till uppgift att skriva en uppsats med titeln “Sommarlov”. Jag tänkte att det skulle ge dem möjlighet att lära sig uttrycka sig korrekt I skrift och att skriva så snyggt och tydligt som möjligt. Jag tänkte också att det skulle lära dem att avstava och få mod att prata.

Till lunch fortsatte vi med schwarma och äpplen och efter det kom några föräldrar för att få humanitär hjälp.

 Dag 5 Idag kom de barn till centret som inte hade löss.

Måndag 10 september börjar skolan, så jag gav barnen motiverande råd angående lärande, uppmärksamhet I klassrummet, personlig hygien, läxläsning, kläder, att man bör behandla andra som man själv vill bli behandlad, att man ska lyda sina föräldrar och om vikten av att gå till dagcentret.

Sedan talade jag med varje barn individuellt och frågade dem om vilka aktiviteter de gillade respektive ogillade på dagcentret.

Efter frukost och lunch fick de var sin chokladbit. Det uppskattade de.

8 barns familje
8 barns familje
8 barns familje
8 barns familje
8 barns familje
8 barns familje
8 barns familje
8 barns familje
.a new comming, Alexandra
.a new comming, Alexandra

...creative time