Aktivitetsrapport 46 från Marian juni II 2018

Varje resa till Viperesti kräver många förberedelser. Aktiviteterna på centret är lite annorlunda än man vanligtvis ser – framför allt är de inte rutinartade och måste tillrättaläggas inför varje barns förutsättningar eftersom de kommer från hem där det till exempel endast finns en förälder, eller föräldrarna är analfabeter eller handikappade. Några har ingen ordning och många av dem bryr sig inte om sina barn som de skulle, så att barnen är de som ska fatta beslut (?! om att ta del I aktiviteterna på centret. Det gäller framför allt just nu när det är sommarlov.

Och som jag har nämnt tidigare måste jag leta fram och trycka ut övningar för de fem klasser vi har på centret. Jag köpte också övningshäften, pennor, lim, tandkräm och tandborstar, barnsaxar, papper med färg. Dessutom köpte jag mat: pizzor, sandwichar, kebab, äpplen, kött på burk för frukost. Till slut köpte jag även skedar och lastade bilen med humanitär hjälp.

Dag 1 Måndag morgon kl 6.30 bar det av till Viperesti. Jag kom fram kl 9, tömde bilen och lade in humanitär hjälpen jag hade med mig på lagret och fyllde kylskåpet med mat. Jag lade fram skolmaterialet jag hade med mig och gjorde I ordning skinkpajer till barnen, som de gillade.

Idag jobbade barnen med matte och rumänska och efter det ritade, klippte och limmade de innan de gick utomhus för att spela badminton. Kl 12 tittade på tecknade serier från Bibeln och även några sagor.

Dag 2 Idag gick jag till centret före 9 för att få tid över för att trycka ut prov för barnen. Till min förvåning startade några av barnen komma från kl 9 fast de vet att programmet startar kl 10.

Jag tryckte ut övningarna och gjorde I ordning frukost. Idag fick de jobba mer med rumänska eftersom de flesta av dem behöver detta.

Kl 11.30 fick de ledigt och kl 12 tittade de på historien om David och Goliat.

De fick pizza till lunch och eftersom de älskar pizza var de jättenöjda. Efteråt blev det ett äpple till varje.

Det kom några föräldrar idag för att få humanitär hjälp I form av kläder och skor.

Tre av barnen från centret (från Florins familj) eftersom de har flyttat till en annan kommun som ligger 30 km från Viperesti. Jag ringde dem I dag för att höra hur det går för dem.

Dag 3 Jag har beslutat att starta kl 9 varje dag I stället för 10 eftersom jag har insett att det finns mycket att göra innan barnen kommer till centret. I dag arbetade de med matte till 11.30, och efter det fick de rita, måla och limma. Till lunch fick de pizza, kebab eller sandwich och äpplen efteråt.

De tittade på Tom och Jerry och några bibelberättelser.

De fick tandkräm och tandborstar och vi hade tandborstningsprogram

Dag 4 Idag var en vanlig dag med matte – särskilt bråkräkning och kreativt arbete efter det. Sedan lunch och filmtittande.

Det startade en ny elev I dag. Ett barn från första klass.

På kvällen gick jag på hembesök hos två familjer vars barn inte hade kommit till centret.

Dag 5 Denna dagen liknade gårdagens. Det enda som var annorlunda var att jag samtalade med dem om motivation.

Det är uppmuntrande att de som kommer verkar glada och ser fram emot att komma till centret.

Några av barnen har uppnått goda resultat I skolan, de har fått diplom, och jag tror att en bidragande orsak är att de går på dagcentret.

Barnen tittade på tecknade filmar (nästa gång tar jag dokumentärfilm med mig) och åt lunch.

Det kom några familjer för att få humanitär hjälp.