Vecka 42 aktivitetsrapport från Marian (24-28 april 2018)

...the first early

...the first early

Förberedelser: Insamling av skänkta gåvor, inköp till dagcentret, insamlande av skoluppgifter på nätet, matinköp, packning.

Dag 1 Jag åkte iväg tidigt och kom till Viperesti 0925. Ett par minuter senare kom det första barnet, Stefan, 7 år, elev I 1:an. Jag tog ut maten från bilen och lade den I kylskåpet innan vi startade dagens arbete 09.45 för de barn som hade kommit. De fick något de gillar på morgonen: smörgåsar med fläskpate och inlagd gurka. De hade mycket de behövde träna på rörande matte och rumänska. Jag förklarade först och sedan löste de uppgifterna.

Det kom några från byn som fick humanitär hjälp och de gick nöjda hem.

Jag hörde två nyheter idag – en bra och en dålig. Som jag berättade för ett par månader sedan fick Florin och hans familj ett hus från någon. Jag vet ännu inte hur detta har gått till. Idag mötte jag Florin och han berättade att familjen skulle till notarius publicus för att skriva på pappren för det nya hemmet. Om jag får möjlighet tänker jag gå på besök I deras nya hus senare denna veckan.

Den andra nyheten är att deras äldste dotter som är 12,5 år har “gift sig” med en 25-åring.

Efter läxläsningen följde jag barnen över vägen och de fortsatte till skolan. Jag gick hem till Florins men föräldrarna hade inte kommit tillbaka från notarius publicus.

Till slut tömde jag bilen och lade godset I lagerlokalen.

Dag 2 Det var en lång dag idag. Det kom många barn till centret. Två av dessa var nya: två flickor från klass 2. Först gjorde vi smörgåsar och efter det gick de I gång med skoluppgifter av varierande slag. Den största välsignelsen barnen får från att gå till centret är information och motivation till att studera både I skolan och på dagcentret. Efter programmets slut fick barnen lunch, kaka och frukt.

Idag kom det nya föräldrar för att ta emot hjälp.

Jag gick till kommunhuset för att tala med borgmästaren men han var inte på kontoret.

Jag gick till Florins familj igen och fick veta att han och hans fru hade fått ett hus med en pris på 7.000 euro. Jag hoppas få se huset I morgon. Jag köpte mat till familjen eftersom affären inte längre ger dem kredit på mat och andra varor.

Dag 3 Det fanns mycket att se till idag. Jag gick till centret för attt göra smörgåsar innan barnen startar med sina övningar. De visade även övningarna på tavlan. Efter det fick de rita och måla.Vid 12-tiden fick de äpplen och kakor. Jag följde dem över gatan.

Det kom återigen föräldrar för att hämta humanitär hjälp.

Jag gick till kommunhuset ännu en gån och denna gång var borgmästaren där. Vi talade om vårt arbete och behovet för att byta ut de gamla elektriska säkringar med automatiska säkringar. Jag bad honom också om att lösa situationen med dricksvatten på centret. Dessutom talade vi om vad vi skulle kunna göra för att gripa in angående Florins dotter som har lämnat hemmet som 12,5-årig.

Därefter gick jag till Florin och hans familj så vi kunde se tillsammans på deras nya hus. Det ligger 25 km från Viperesti, uppe I bergen. Dokumenten var färdigställda och Florin och hans fru står som ägare.

Dag 4 Idag var en vanlig dag. Barnen hade ledigt från skolan, men de kom till centret I alla fall. Det kom även några familjer för att få humanitär hjälp.

De automatiska säkringar blev installerade och vattensystemet blev reparerad – vi har vatten!!!

 we have water

we have water

Dag 5 Barnen kom till centret med mer nöjda och glada än någonsin och de såg fram emot att komma. De fick frukost och startade göra uppgifter. Det är många som har svårt att läsa och har glömt vad de har läst innan texten är färdigläst. Det gör att de har problem med att fatta uppgifterna, så jag arbetar på att få dem att förstå vad de läser.

Det kom föräldrar för att få hjälp och vi gjorde upp om en dag då vi ska städa på lagret.