Vecka 40 aktivitetsrapport från Marian (26-30 mars 2018)

Förberedelser: Inhämtning av donationer samt inköp av mat.

Dag 1 Tidigt på morgonen I regn och kyla åkte jag till Viperesti och kom fram till centret vid halvtio. Veden tog slut I centret förra gången jag var där, så jag hade hoppats på varmt väder, eftersom jag inte hade bett kommunen om ny ved. I dag skakade både barnen och jag av kyla, men jag uppskattade verkligen att barnen kom på trots av det dåliga vädret. Jag lät föräldrarna ta emot humanitär hjäp direkt från bilen. Jag bytte ut de gamla lampor med LED lamport och satte upp en väggklocka jag hade köpt I Bukarest. Jag gjorde I ordning köttpaj med ketchup och inlagd gurka och barnen blev jätteglada. Efter det gjorde vi läxor – speciellt geometriska figurer och kvadraträkning.

Efteråt gick jag till borgmästaren och bad om ved. Jag berättade också om min avsikt att introducera Internet I centret för diversa skolämnen online och att vi under sommarlovet kommer att titta på kristna tecknade filmer och intressanta dokumentärfilm som passar barnens åldersgrupp.

Jag besökte Florins familj och gav dem mjöl, böner, ris och second hand kläder.

..breakfast

..breakfast

Dag 2 Jag gick tidigt till centret för att förbereda arbetsmaterial, förbereda frukosten och sätta på luftvärmaren. Några av barnen kom tidigt och I takt med att de kom gav jag dem mat. Det kom fler ban I dag än I går. Efter att jag hade hjälpt barnen med läxorna fortsatta jag med att förklara bråk, geometriska figurer och vinkelmätning. De små fick göra skrivövningar. Efter programmet fick några av dem pizza och andra hamburgare och alla fick en apelsin.

Jag gjorde lite praktisk arbete också. Jag satte upp en dekal och bytte ut en elektrisk ljuskrona.

Jag gick åter hem till Florins familj med blöjor till deras 3 månader gamla bebis och köpte en telefonladdare till dem. Vi sjöng tillsammans och jag talade med dem om ordning och planering.

Dag 3 Barnen var motiverade och ivriga att lära sig saker, vilket gjorde att arbetet gick lätt. De hade många olika läxor. Jag hjälpte dem och sedan gick vi igenom uppgifterna på tavlan så att alla kunde vara med. Det går framåt med inlärningsprocessen, men deras drivkraft kommer inte inifrån (jag arbetar för att de ska komma dit) utan de gör det de ska för att “någon puttar på dem”. De fick smörgåsar på morgonen och till lunch hamburgare eller pizza och därefter frukt. Barnen bad mig sjunga under lunchen, så det gjorde jag och de lyssnade uppmärksamt och glatt. Jag skjutsade dem till skolan efteråt, så de slapp att korsa stora vägen.

Viceborgmästaren kom på besök idag och jag förklarade för honom vad vi höll på med och visade kylskåpet fullt med mat för barnen, och berättade om hur de har lärt sig saker efter att de började på dagcentret.

Idag köpte jag gummistövlar till Florin och några gelepnnor till barnen på centret.

..one-room house with 8 people

..one-room house with 8 people

Dag 4 Jag gick till centret en halv timme innan barnen skulle komma för att göra förberedelser. Till min förvåning hade några barn redan kommit och de fick frukost innan jag förklarade dagens ämnen. Till lunch fick de en speciell smörgås som de njöt. Jag försöker variera kosten så gott det går.

Idag fick två familjer hjälp. Jag besökte en av dem och shockades över hur fattigt de hade det. Familjen består at två föräldrar med sex barn och ett sjunde på väg mycket snart. De bor allihop I ett enda rum. De fick kläder, mjöl, ris, LED lampor och medicinsk ull.

..demonstration on the whiteboard

..demonstration on the whiteboard

Dag 5 Även idag kom barnen en halv timme för tidigt. De hade många läxor och sedan förklarade jag matte, rumänska och franska. De fick frukost och lunch som de andra dagarna.

Sedan gick jag hem till Mihais familj där pappan är blind. Jag gav dem lite hjälp och talade med pappan om det han går igenom just nu. Jag sade även att ännu viktigare än att göra rent och fint till påsk är det att våra hjärtan blir rena genom Jesu blod.

Det var en bra vecka med goda resultat och många besök hemma hos romerna.

EXTRA BILDER NEDAN-------------------------------------------