Vecka 35 aktivitetsrapport från Marian (5-19 januari 2018)

Förberedelser för resan: förutom bank- och växlingskontorbesök inköp inför resan: hamburgare och frukt, elektrisk pennvässare, framtagande av skolmaterial från olika webb sidor som trycktes ut hemma. Till slut lastades bilen och

Dag 1 ...efter tre timmar bilresa i snöväder kom jag fram vid nio-tiden. Det var kallt så jag satte på värmen och gjorde diverse förberedelser så att allt var klart när barnen kom dit klockan tio.. Barnen från Florins familj kom inte, så jag gick hem till dem för att få reda på varför. Ursäkten var att de inte hade rena kläder eller rena skor. Jag talade om hur besviken jag var och att jag förväntade att de skulle komma senare, även om de skulle komma klädda I pyjamas .

Det var fortfarande kallt inne fast kaminen var tänt och värmapparaten på eftersom det var nio minusgrader och dörren inte sluter tät. Vi arbetade med skolmaterialet jag hade med mig från Bukarest och det fungerade bra. Barnen var mycket intresserade. Några av dem klarade sig själva men andra behövde hjälp. Vi ende dagen med motiverande råd och hamburgare/äpplen.

Dag2 Idag kom det fler barn än igår. Det märks att de tycker om att gå till centret och att de gillar sina kamrater. Det är en mycket bra atmosfär, och de visar respekt för varandra. Några av dem säger till alla som vill lyssna att de jämt ser fram emot att gå till centret. Förutom den sedvanliga måltiden fick de skor, handskar och halsdukar. Sedan följde jag dem till skolbussen.

Idag ringde jag till några föräldrar och sade att de var välkomna att besöka dagcentret och att de kunde komma för att få humanitär hjälp på fredagen. Hjälpen är verkligen behövd och de är så glada för att vi tänker på dem.

Dag 3 Jag kom fram till centret ungefär samtidigt med barnen – ivriga efter att vara tillsammans. De hade många ämnen idag som de tog sig an med hjälp från “Herr Marian”.

Jag besökte Florins familj och gav dem blöjor till bebisen. De berättade att det var någon som hade lovat att köpa dem ett hus. Vi får se. Om det händer kommer jag att berätta.

Idag besökte jag kommunkontoret för att berätta om humanitär hjälpen som hade kommit från Sverige, och jag berättade också för både honom, lärarna och föräldrarna att från denna månad och ett år framöver kommer jag att resa dit två gånger per månad tack vare hjälpen från Sverige. Denna nyheten togs emot med glädje, tillit och hopp.

Idag gick jag till skolan för att se om det fanns några som skulle vilja ställa upp som volontärer på dagcentret, men det var ingen som visade någon lust att komma. Jag ville också se om dagcenter barnen var I skolan och fråga lärarna vad de tänker angående barnens besök på centret. Svaren var väldigt positiva. De sade att barnen lär sig bättre, är mer uppmärksamma och gör sina läxor bättre.

Dag 4 Idag var en bra dag som startade med att kaminen var tänt och varmluften på (städerskan hade ordnat detta).

Barnen hade mycket att skriva och lära I dag. Efter lektionstiden fich barnen tjocka vinterkläder, tandkräm och tandborstar och till slut varm mat och frukt.

Idag kom det familjer för att få humanitär hjälp och andra fick en tid uppsatt för fredagen.

Jag besökte Mihais familj och vi sjöng, bad och samtalade. Det var en underbar stund av gemenskap.

Dag 5 Dagen var fullpackad med aktiviteter. Redan från starten medan barnen var I centret kom föräldrar för att få hjälp. De hjälpte till med att servera barnen mat på morgonen innan de gick till lagret. De fick kläder och skor till sina barn. Dagen slutade med goda råd till barnen inför den kommande veckan.

------------------------------------------------------EXTRA BILDER NEDAN----------------------------------------------

Klicka på bilden

Klicka på bilden

Klicka på bilden

se paketet från Sverige
se paketet från Sverige
help from parents...
help from parents...
...for health..
...for health..
...in comunity...the blind
...in comunity...the blind
...I like it with kechup!

...I like it with kechup!