Aktivitetsrapport från Marian vecka 34 (18-22 december 2017)

Denna gången fanns det extra mycket att förbereda innan resan till Viperesti. Jag hämtade skänkta grejer hemma hos församlingsmedlemmar från Filadelfiakyrkan som jag brukar göra, men dessutom handlade jag julklappar ett flertal gångar till skolbarnen I Viperesti för de 550 Euro som kom från MER för detta. Jag köpte in till 223 barn.

På söndagen ringde jag till kommunens städerska och bad henne elda I spisen och sätta på kylskåpet. Bilen lastades med paket o.s.v och...

Dag 1... åkte jag till Viperesti kl 6 på morgonen I kyla och snöväder. I Buzau stannade jag till för att köpa babymat och frukt.

Kl 9.40 kom jag fram trots snön. Jag tog ur paketen (en chockladask, en croissant, en chockladbit med nötter, fyra paket kex och en apelsin per barn) och ett par mammor hjälpte till med att lägga dem I 223 påsar.

Barnen väntade otåligt och med glädje på att starta dagens aktiviteter. Vi hade en hel timme där de fick teckna och måla.

Letter to Mr. Marian.

Letter to Mr. Marian.

En flicka skrev ett brev till mig: Herr Marian, vi älskar dig så mycket för att vi har blivit vana vid dig. Du hjälper oss med skolämnena och du underviser oss bra. Du har lärt oss att inte vara rädda, att inte svära, att uppföra oss civiliserad med varandra och med våra föräldrar, men också med människor runt omkring oss. Herr Marian, alla barnen tackar dig. (Maria)

Efter programmet åt de varma och goda hamburgare och jag skjutsade dem till skolans minibuss.

Kontakten till kylskået och mikron hade gått sönder och jag bytte ut den I dag med en ny som jag hade tagit med mig från Bukarest.

Idag var jag också på kommunhuset för att informera borgmästaren och gåvorna som hade skänkts från vännerna I Sverige, om sättet de hade utdelats, men också om att barnen från och med år 2018 kommer att bli välsignade med besök två x 1 vecka per månad. Borgmästaren blev behagligt imponerad och bad att få framföra ett tack till givarna I Sverige.

Därefter besökte jag skolan för att ta reda på elevantalet I var och en av de nio klassarna.

Dag 2 Idag gick jag tidigt till centret och fyllde bilen med gåvorna till de fem klassar som undervisas om förmiddagen (klass 0 och 5-8). Det var en stor och oväntad överraskning för dem. Jag berättade att dessa gåvorna kommer från de svenska vännarna som hjälper behövande familjer I Viperesti och barnen på dagcentret. Jag tog kort och filmade och barnen sjöng julsångar.

Det kom fler barn till centret I dag än I går och dessutom kom den en skollärare som volontär. Barnen arbetade med förtryckt material, gjorde julpynt, tecknade, målade och fick hamburgare och äpplen till avslutning

Jag instruerade dem I att tvätta händerna innan man äter, om att äta snyggt och att man ska göra rent och I ordning på det ställer där man äter.

På eftermiddagen gick jag återigen till skolan för att ge presenter till barne I klass 1-4. De blev jätteglada. De sjöng julsångar och spelade upp en pjäs om Jesu födelse.

Dag 3 Innan barnen kom till centret gick jag dit för att sätta på värmen. Barnen gjorde matteprov, övade på multiplikationstabellen, räknade, tecknade, klippte och målade. Efter det blev det hamburgare och äpplen.

Jag gick på besök I samhället hos Florins familj, till en pappa jag hade hittat vid en bar där jag bad honom se till att barnen skulle fortsätta komma till centret och till mataffärsinnehavaren. På det sista ställe hände det desvärre något otrevligt: några av grannens kalkoner klättrade upp på motorhuven och gjorde skråmor med sina klor.

Jag besökte också skolan för att ta reda på datum för vinterlovet, så jag skulle kunna planera inför nästa dagcenterbesök. 

Dag 4 Också I dag gick jag hemifrån tidigt för att sätta på luftvärmaren och efter det gick jag till skolan för att berätta för alla barnen som besöker centret att det skulle bli en särskild dag då vil skulle dela ut leksaker och skolmaterial.

Kl 10 började vi dagens aktiviteter på centret. Barnen fick sandwiches då de kom eftersom de inte hade fått något att äta hemma.

Barnen I tredje och fjärde klass lärde bråkräkning och division plus andra matteproblem.

Dessutom tecknade, målade och klippte de. Det är något de verkligen gillar göra.

Vi avslutade med var sin hamburgare och två äpplen, och jag skjutsade dem till minibussen.

Det var julfest på skolan I dag och baren hade bjudit in mig, så kl 13.30 gick jag dit och var med tillsammans med föräldrarna på julsångsprogrammet. De gladdes över att jag kom och kände sig uppskattade och uppmuntrade. 

Dag 5 Idag kom den dagen som barnen hade väntat på under lång tid. Det var dagen då de fick speciella gåvor med leksaker, godis och skolmaterial. Gåvorna var inpackade I skokartonger innan de packades in I presentpapper. Föräldrarna kom och var med. Jag berättade mitt personliga vittnesbörd om min omvändelse och den ändring det gjorde I mitt liv, som ett exempel på att Gud kan ändra alla människors liv om de önskar det. Jag talade också med föräldrarna om behovet av att skicka barnen till skolan I ställlet för att hitta ursäkter för att hålla dem hemma för att göra olika göromål.

Idag fick föräldrarna dela ut mat från centret till barnen innan de själva fick skänkta gåvor: kläder, skor, köksattiraljer och rummet fylldes med en allmän glad atmosfär. Återigen berättade jag om det som görs från Sverige för dem.

Det var en vecka vars aktiviteter gav mycket glädje och där vi kom varandra närmare. Från I dag har barnen vinterlov under tre veckor.

EXTRA BILDER

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I like it with kechup!
I like it with kechup!
replacement of the electrical socket
replacement of the electrical socket
...work at home...
...work at home...
...work at home...
...work at home...
...signature for help...
...signature for help...