Aktivitetsrapport från Marian vecka 33 (20-24 november 2017)

EXTRA BILDER SE NEDAN

hats and school bags from Sweden to City hall

hats and school bags from Sweden to City hall

Flera kyrkmedlemmar bad mig hämta humanitär hjälp hemma hos sig till förmån för romerna I Viperesti, så jag gjorde så.

7 november kom det fem lådor med grejer från Sverige som jag hämtade på busstationen.

Dessutom köpte jag med mig saker till dagcentret: kulramar, pennor, skrivböcker, några små skrivtavlor (whiteboards) och värmeapparat.

Innan jag åkte ringde jag till borgmästaren och bad honom om att lämna ved till dagcentret och bad om tillstånd att använda värmeapparaten vid behov. Jag ringde också till städerskan och bad henne om att sätta kontakten I kylskåpet och att elda I kaminen.

Söndag kväll lastade jag bilen med hjälp av min fru och...

Dag 1 ... mycket tidigt på morgonen åkte jag iväg till Viperesti. Som vanligt stannade jag till I Buzau på Lidl för att köpa hamburgare, sandwichs och äpplen. Jag köpte också några nappflaskor. Jag kom fram före 10.00 och tömde bilen med Florins hjälp medan en tjej fyllde centrets kylskåp med mat.

Då barnen kom hjälpte jag dem med läxorna (utan att lösa uppgifterna själv) och kl 12.00 värmde jag hamburgare I mikron. De åt dem med god aptit och efteråt fick de bananer. Till slut körde jag dem till skolbussen.

Från dagcentret gick jag till rådhuset och talade med borgmästaren under cirka 40 minuter angående situationen för Florins familj: tomt, hus o.s.v. Dessutom talade vi om julgåvor från Sverige till barnen i klass 0-4 och I kindergarten.

Därifrån fortsatte jag till skolan för att få uppgift om antalet barn I kindergarten och antalet skolbarn i klasserna 0-4 I skolorna I Viperesti kommun.

Därefter besökte jag Florins familj, som nu har ett nytt tillskott, en liten pojke som heter Josef-Daniel. Jag gav dem blöjor och dessutom en radio med CD och CD-er med kristen musik. De blev mycket glada.

Dag 2 Idag startade jag en halv timme tidigare pga att skolans schema har ändrats. Det var fler barn än igår. De hade mycket att skriva, men behövde särskilt mycket hjälp med matten. Några av dem har stora problem med att förstå, använda och komma ihåg informationen de får. Efter lektionstiden fick de varma hamburgare och äpplen.

Idag ringde jag till en mekaniker från kommunhuset för att ett vattenrör var sönder och efter det köpte jag ett nytt rör som han satte in och nu har vi vatten I kranen igen.  

problems with the water pipe-1

problems with the water pipe-1

..house of Florin, without chimney...

..house of Florin, without chimney...

Jag gick till skolan för att tala med rektorn om de svenska vännernas önskan om att ge gåvor till baren och fick en lista med antalet barn.

Till slut besökte jag Florins familj för att hjälpa honom med några papper för ett av hans barn som går I skolan men hade stannat hemma. Florin berättade att de fick rök in I huset pga att de inte har någon skorsten, så att det inte går att andas ordentligt. De skulle behöva ett rör med en ventilationsanordning på toppen. Jag köpte detta så att det inte ska komma rök in I rummet där alla sover, särskilt med tanke på den två veckor gamla pojken.  

..a new one...

..a new one...

Dag 3 Idag gick jag iväg till centret tidigare för att ta sandwichen utav kylskåpet, så att de inte skulle vara för kalla när jag gav dem mat på morgonen. Igår frågade jag nämligen hur många som hade ätit hemma på morgonen innan de kom till centret, och det var ingen som hade fått något att äta.

Det kom fler barn idag än igår. Jag hjälpte dem med läxorna: matematik, rumänska och franska och efter det hade vi ett motiverande samtal angående hur viktig utbildning är och om deras framtid. Vi avslutade med varma hamburgare och äpplen innan jag skjutsade dem till skolbussen.

..new things for the family...

..new things for the family...

Efter tiden med barnen lastade jag bilen med mössor och skolväskor från Sverige och åkte till kommunhuset och borgmästaren för att erbjuda dem till de som behöver dem.

Jag gick också till skolan för att be om en volontär bland lärarna och en av dem lovade att komma I december.

Sedan gick jag på hembesök hos några familjer. Florin fick tjocka vinterkläder, mat och köksattiraljer. 

Dag 4 Idag kom det många barn (22) för att få läxhjälp. Vi slutade lite tidigare med läxorna än de andra dagarna och hade “roliga timmen” med frågelek. Det var en tid av avslappning, social samvar och närhet till varandra. Vi slutade med sandwichätning och jag erbjöd skor till de som inte hade några vinterskor.

...sooo...goood!

...sooo...goood!

Det kom många familjer idag för att få kläder och andra gåvor. Jag gav ett skrivbord till barnen I Florins familj, som de ska använda till läxläsning.

Efter det besökte jag några familjer för att fråga dem varför några av barnen hade uteblivit från centret under den gångna veckan.

Därefter gick jag ännu en gång till kommunhuset för att tala med borgmästaren om gåvorna jag ska ge till barnen vid jul.  

..before eating...

..before eating...

Dag 5 Idag hade vi många bra aktiviteter. Det kom många barn som jag hjälpte med läxorna. Dessutom fick de lov att rita lite efter veckans hårda arbete.

Vi slutade med att de fick tvätta händer och äta hamburgare, smörgåsar, bananer och äpplen innan jag skjutsade dem till skolbussen.

..to the school bus..

..to the school bus..

..at Mihai's family-

..at Mihai's family-

Även idag kom det familjer som fick humanitär hjälp.

Jag besökte åtskilliga familjer efteråt, bland annat korgmakaren. Jag gick också hem till familjen Florin med en termos för baby Josef så han kan få varm mjölk på natten.

Jag besökte även Mihais familj. Hans pappa som är blind ska till Bukarest 27 november för att operera sina ögon. Han hoppas att få synen åter. Vi samtalade, sjöng, bad och hade god gemenskap.

Det var en tröttande med också tillfredsställande vecka därför att barnen och föräldrarna hade en tacksam attityd både till Gud och givarna från Sverige.

Nästa besök I Viperesti sker 17-22 december.

----------------------------------------------------------

EXTRA BILDER

...a small help...

..relax time...

...new pens....
...new pens....
...small withe board...
...small withe board...
...ooh...!...it's hot...
...ooh...!...it's hot...
...morning sandwiches...
...morning sandwiches...