Aktivitetsrapport vecka 31 (4-8 september 2017) från Marian

Söndag kväll fyllde jag bilen med grejer jag hade hämtat hemma hos flera medlemmar från Filadelfiakyrkan.

shopping for children in Viperesti...

shopping for children in Viperesti...

Dag 1... Måndag strax före sju körde jag iväg till Viperesti. På vägen dit handlade jag mat och frukt till barnen: pizza med mozarella, pizza med salami, sandwiches, hamburgare och äpplen.

Då jag kom fram tömde jag bilen med hjälp av barnen och deras föräldrar.

Barnen hade väntat utanför en timme medan jag höll på. Då jag låste upp fick vi en överraskning... det fanns varken bord eller stolar. Jag ringde till borgmästaren och möblerna kom.

Det har inte funnits tvättmöjligheter på dagcentret I sommar (varken vatten eller kran), men nu fungerar pumpen I brunnen, så jag köpte en kran till tvättstället och installerade den, så att barnen skulle kunna tvätta händerna efter toalettbesök och innan de äter.

Jag hade några få lektioner med barnen och efter programmet fick varje barn en halv pizza samt frukt och lite godis, och de gick glada hem.

Idag kom det en förälder från den mest missgynnade delen I kommunen för att skriva in två av sina barn på dagcentret. Eftersom hon inte kunde läsa eller skriva, fick hon hjälp av ett av barnen på centret med att fylla ut blanketten som föräldrarna ska skriva på.

Jag stannade kvar på centret för att trycka ut uppgifter och tester till imorgon.

Idag gick jag hem til Florin för att prata med honom om hans planer angående bostad för sin familj. Han berättade att det fanns någon som hade lovat att ge honom en tomt på 1000 m2 där han skulle kunna bygga ett hem.  

Imorgon ska jag forska vidare angående detta. Vi talade också om tiggeriet I Sverige, och Florin sade att han tycker väldigt illa om ett sådant förfarande.

Dag 2 Idag var det fullt upp. Klockan nio var jag hos borgmästaren för att fråga honom om han hade funnit ett sätt att lösa bostadssituationen för Florins familj. Han sade att han inte hade kommit på något konkret, men vi kollade matrikeln för det markområde som en kvinna enligt uppgift från Florin hade sagt att hon ville ge honom.

Idag kom de nya barnen för att börja på programmet. Jag hade lektioner med dem. Senare satte jag ihop fyra team som spelade badminton. De såg också på TV: tecknade film med Jesu liknelser och efter det berättade jag hur man kan tillämpa dessa.

Idag kom flera familjer för att ta emot hjälp. Bland dem fanns det en ung mamma som borgmästaren hade skickat dit eftersom hon har fyra ban och hennes man är I fängelse. Hon hittade det hon sökte och gick glad hem.

Jag gick också hem till kvinnan som äger tomten som hon har sagt att hon vil ge till Florin, för att undersöka om hon verkligen hade för avsikt att ge den helt och hållit gratis till Florin eller om hon tänkte sälja den. Det framgick att kvinnan inte tänkte ge bort den, men att hon ville sälja den för ett mycket, mycket lågt pris. Tomten är 1000 m2.

Dag 3 Idag började jag dagen med ett besök på kommunhuset. Borgmästaren var inte där, men viceborgmästaren fanns på kontoret och vi talade cirka 40 minuter om de lagliga aspekter rörande det eventuella tomtköpet, som till exempel om Florin kan bygga på den och vilka dokument som behövs . Jag frågade också vad han ansåg om priset (“mycket bra pris”) o.s.v.

Idag har det kommit 17 barn. De gjorde övningar på tavlan, spelade badminton, och sedan tittade de på en berättelse på TV som vi pratade om.

Det totala antalet inskrivna barn på centret är 22.

Efter programmets slut fick barnen hamburgare eller pizza och alla fick frukt.

Det var en bra dag och barnen lärde sig många viktiga och intressanta saker. Vi hade till exempel en hel lektion om hur man uppför sig I samhälle, skola och familj.

Dag 4 Idag hände det mycket och vi jobbade hårt. Jag fick veta att någon skulle ha gått in på lagret utan mitt vetande, och det hade faktiskt hänt, men det visade sig att det var borgmästaren som hade skickat någon dit för att kolla några skrivbord som fanns där.

Idag kom det 16 barn som gjorde olika övningar I olika ämnen och för olika ålderstrin.

Som avslutning fick barnen pizza, hamburgare eller sandwich och frukt. De tittade på TV, ritade på min telefon och fick teckningarna projicerade på TV-skärmen. Det var mycket spännande och barnen gillade det jättemycket.

Efter programmet gick jag hem till tre familjer I ett romskt bostadsområde. Hos en av dem bad vi tillsammans och det väckte glädje. Vid fyra-tiden gick jag därifrån och började skriva denna rapporten.

Dag 5 Idag var det sista dagen på sommarlovet och barnen ritade, målade och klippte. De spelade också badminton vilket de verkligen gillar. De fick allt material med sig som de hade gjort under sommaren (tester, övningar, teckningar o.s.v.) för att ge dem till sina lärare I skolan på måndag.

Vi endte dagen kl 13 med att äta pizza os.v.

Det kom många familjer för att få hjälp idag. De blev mycket glada för sakerna från Sverige.

Sko från Sverige.

Sko från Sverige.