Aktivitetsrapport vecka 28 (19-23 juni 2017) från Marian

Dag 1 Jag åkte till Viperesti tidigt på morgonen med ett stopp i Buzau för att köpa äpplen och hamburgare från affären.

Jag var framme 09.30 och innan jag tömde bilen städade jag på lagret. Grannen som bor i huset hjälpte mycket tillI. Hon dammsög med dammsugaren som har köpts via en gåva från Sverige och tog bort damm och spindlar från väggarna. Efterår tömde jag bilen, installerade teven, gick in på dagcentret med frukten och hamburgarna. Kylskåpet fylldes till sitt absoluta maximum. 

11.00 kom barnen tillsammans med sina föräldrar. Jag informerade om våra aktiviteter, visade dem kylskåpet fyllt upp med hamburgare, frukten och mikrovågsugnen som hade inköpts speciellt för att värma upp barnens mat. Jag berättade att när programmet är färdigt efter ett år kommer vi att utvärdera vad som har hänt med barnen socialt och kunskapsmässigt.

De skrev under tillståndslistorna och kompletterade namnlistan där detta behövdes.

Efter denna genomgång fick barnen en hamburgare och ett äpple vardera samt lite godis som hade donerats av någon från min kyrka.

Då programmet i dagcentret var slut tog jag redo på hur extrarummet för sexbarnsfamiljen som bor i ett enda 6 m2 rum tillsammans (se rapport från resan i maj) skulle kunna byggas.

Det var återigen problem med löss i familjen och jag fick köpa specialschampo för detta.

Florin

Florin

Dag 2 Jag vaknade 06.30 med tankarna på dagens program. Jag tog till Vipeeresti lite tidigare än tänkt för att köpa och ordna med vattenförbindelsen till dagcentret.

Idag talade jag med borgmästaren om dagcenteraktiviteterna och frågade honom om vad lagen säger angående byggande av ett extra rum på tomten för sexbarnsfamiljen (som snart blir en sjubarnsfamilj) och om han skulle kunna hjälpa denna familjen.

Borgmästaren sade att något samarbetsprotokoll ej behövdes (mer om detta finns att läsa under resa 3 till Viperesti).

Dessutom talade jag med korgmakaren och 30 korgar anländer antagligen till Sverige i augusti.

10.00 kom barnen till centret. De gjorde ett rumänskatest och målade innan de fick hamburgare, äpplen och lite godis.

Idag talade jag med Florin (den tilltänkta mottagare av ett nytt rum) om möjligheten av att bygga ett rum, byggmaterial och byggarbete.

Dag 3 Idag åkte jag tidigare än normalt för att träffa byggaren (jag upptäckte att Florin inte vet hur man bygger) angående det rum vi skulle vilja bygga. Arbetskostnaderna från grund till tak är 1500 lei eller 333 euro. På fredag åker jag till byggmaterialaffären för att kolla materialkostnader.

Därifrån åkte jag vidare till några romer för att tala med föräldrarna om att låta två av sina barn komma till centret.

Idag arbetade jag med barnen i ämnena matematik och rumänska. Vi målade och lekte förståelseslekar. Efter det var det dags för något att äta.

 

Ingen volontär har kommit än så länge (se resa 3 Viperesti) men jag talade med en som ska komma i juli. 

 

Dag 4 Idag sorterade vi kläder och skor på lagret för att göra det lättare att se och välja.

Det tillkom två barn i dag. De fick lösa matteproblem, läsa rumänska, ritade och målade.

Testarken tog slut, så jag insåg att det finns behov för en printer på centret så man har möjlighet att trycka uppgifter och tester till barnen vid behov.

Föräldrarna kom också och fick secondhand grejer.

Därefter gick jag tillbaka till familjen där ett extra rum skulle kunna byggas. Jag lovade ingenting, utan sade endast att de kanske skulle få ett rum.

Efter dagens program fick barnen varma hamburgare, äpplen, godis och handdukar (från Sverige). 

Dag 5 Idag var det väldigt varmt. 09.00 kom familjer för att ta emot hjälp.

Barnen kom kl 10.00. Eftersom jag inte hade fler övningsuppgifter kvar eller möjlighet att trycka ut några ordnade jag en teckningstävling efter att de först hade kollat på teve och tittat på tecknade film och film med bibelteman. Barnen var mycket glada. Vi slutade med dagens lunch (samma som alla andra dagar) och efter det fick de lite leksaker.

Idén med hambugare och en mikrovågsugn var väldigt bra. Barnen och föräldrarna är mycket nöjda med vårt arbete och den hjälp som svenska vänner ger till romska barn och familjer i byn Viperesti.

Idag gick jag till ett byggvaruhus i närheten för att se på kostnader för byggmaterial till extrarummet till sexbarnsfamiljen. Jag ber om ursäkt, men tyvärr var det priset jag hade estimerat (700 euro) helt irrelevant. I själva verket kommer materialkostnaderna (sand, grus, betong och cement, plåt för taket och stenar eller trä för väggarna) att beräknas till 1200 euro, så tillsammans med arbetskostnaderna kommer rummet (som mer är att betrakta som ett litet extrahus) att gå på drygt 1500 euro.

Det var en dynamisk vecka med många aktiviteter, utmaningar och nöjda barn och föräldrar.

Tack från Cristina

Tack från Cristina