Aktivitetsrapport 29 från Viperesti (17-21 juli 2017)

Jag använde flera dagar med att göra i ordning material för barnen på dagcentret. Jag fann saker på nätet som jag kollade upp och modifierade lite: prov i matte, rumänska, naturvetenskap och teckning för 0-4 klass samt lekuppgifter (kartor och labyrinter) för denna veckan.

Jag blev också ombett av medlemmer i kyrkan att hämta donerade saker till Viperesti.

Dag 1 På söndagskvällen lastade jag bilen och måndag morgon åkte jag iväg till Viperesti. Jag köpte äpplen och hamburgare, och kl 10.00 kom jag fram. Här lastade jag av, lade hamburgarana i kylskåpet, monterade mikrougnen och printern innan barnen kom kl 11.00. Idag kom ett av barnen tillsammans med sina föräldrar. Det kom 17 barn i allt.

Jag delade ut prov, och några av dem löste uppgifterna själva, andra fick hjälp. Efter studierna tittade de på tecknade film på teve innan vi avslutade dagen med hamburgare, äpplen och lite sötsaker.

Idag kontaktade jag den person som ska börja bygga på Florins hus. Vi bestämde hur det skulle byggas och gick igenom behovet av material.

Jag gick också hem till honom som har gjort de 35 fruktkorgar som ska skickas till Sverige i augusti.

Det kom familjer för att hämta ut donerade saker.

Dag 2 Det var mycket att göra i dag. Barnen kom till centret på morgonen, fick uppgifter och gick igång med dem.

Jag köpte en kran till tvättstället i dagcentret och en man utskickad från kommunhuset monterade den.

Idag fick jag besök av rektor från byns skola som uttryckte hur imponerad hon var över de aktiviteter vi hade gång i, men hon var förvånad över att det inte hade dykt upp någon lärare eller volontär som skulle ha kommit enligt avtal med skolan.

Efter dagens lektioner (multiplikationstabell, division m.m.) tittade barnen på tecknad film och fick fika. De gick hem mätta och glada.

Efter dagcentret gick jag till två byggvaruhus för att kolla priser. Jag försökte få prisreduktion hos båda ägarna och lovade att den rabatt de eventuellt kunde ge skulle vara till förmån för Florins familj.

Även idag kom det familjer för att få kläder.  

before 10.00 o'clock

before 10.00 o'clock

Dag 3 Idag gick jag till centret mycket tidigt för att förbereda lektionen. Jag fick en volontär i dag... en mycket bra tjej från sjunde klassen.

Barnen kom före 10.00 – ivriga efter att sätta igång med dagens aktiviteter.

De hade matematik, rumänska, tecknade, klippte, färgade och gjorde labyrinter där man kunde „hitta skillnader”.

Ett av barnen hade födelsedag och delade ut godis till de andra.

Som vanligt efter klassen tittade barnen på teve: denna gången bibliska tecknade filmar, och de fick hamburgare och äpplen.

Efter det gick jag hem till Florins familj för att tala med dem om möjligheten för att bygga ett extra rum. Florin och hans fru uttryckte att de skulle vilja flytta helt och hållet, eftersom grunden där huset finns är mycket liten, svårtillgänglig och ganska brant.

Florin ska kontakta borgmästaren innan mitt nästa besök för att kolla eventuella andra möjligheter inom samma prisnivå.

Jag kommer att avvakta tills efter detta besöket . Det är dock ganska bråttom för nya bebisen väntas om en månads tid.

Dag 4 Jag kom tidigt för att förbereda lektionen och för att vässa pennor. Barnen kom I tid, men några uteblev , så vi kontaktade föräldrarna som skickade sina barn till centret, glada över att det var någon som intresserade sig för deras barn. De lärde om mängd, timmar, minuter och sekunder och om hur man formulerar sig I tal och skrift. De färgade tyg och klippte. Efter programmets avslutning fick de hamburgare och frukt.

Jag ringde till barnens föräldrar för att erbjuda dem att hämta kläder och skor.

Det kom en mamma som önskade att hennes barn skulle gå I sommarskolan, så det kommer fler barn I morgon.

Dag 5 Innan skolstarten tryckte jag ut förmulärer för föräldrarna.

I dag hade vi flera avkopplande aktiviteter. Först hade vi dock en timmes studier, men efter detta tecknade och målade barnen och tittade på tecknade filmer och efter det talade vi om det som man kunde lära sig från olika karaktärer och situationer I filmerna. Som vanligt fick alla hamburgare och frukt.

Varje familj som har barn med I detta program fick komma och ta emot skänkta saker: kläder, bestick, en symaskin, tvättmedel osv.

Jag frågade föräldrarna om de vill att några kristna I Sverige börjar be för deras familjer och särskilt för deras barn. Alla var positiva och gillade tanken.