Aktivitetsrapport 30 från Viperesti (1-5 augusti 2017)

Dag 1 Jag åkte tidigt hemifrån för att hinna med att handla mat på Lidl på vägen. På parkeringsplatsen var det en kvinna som berättade för mig att motorskölden höll på att ramla av, så jag letade upp ett rep och fixade det innan jag åkte vidare. Jag var framma strax efter 10, men tyvärr kom det inte så många barn idag eftersom flera av dem var ute I skogen för att plocka bär.
De barn som hade kommit hjälpte mig med att lasta av bilen, vilket de gjorde med glädje. Efter det hade vi några matteövningar.
Jag köpte två set badminton och barnen lekte med dem. De var så glada!
Till avslutning fick de skinkmackor och äpplen.

Efter det gick jag till Florins hem för att diskutera deras situation. Florin var hos borgmästaren som hade sagt att han skulle vilja prata med mig, men jag fick inte tag I honom varken på telefon eller på annat sätt.
Jag skänkte en spis till en familj som verkligen uppskattade denna gåvan.

Dag 2 Jag kom tidigt till centret för att skriva ut uppgifter för barnen. Idag kom det fler barn än igår och efter matteuppgifterna tittade de på video från mitt besök I Disneyland I Orlando. Detta imponerade mycket på dem. Efter detta fick de välja mellan att äta sandwich eller hamburgare.

Sedan gick de ut och spelade badminton. Den flicka som skulle komma som volontär kom inte idag.

Idag fick jag tag I borgmästaren och talade med honom om vilka möjligheter som stod till buds angående ett hem för Florin inom den prisram vi har. Borgmästaren visste inte om något hus I den prisklass, och undrade om det någonsin skulle dyka upp ett sådant. Jag gav ett par gåvor till kommunhuset: ett stort anteckningsblock och en dunk wc-rengöringsmedel.

Sedan gick jag till det bygge där den byggare arbetar som ska bygga ett rum för Florin för att få veta när han beräknar att avsluta sitt nuvarande byggjobb, och när han tror han kan starta hos Florin. Det verkar som om Florin fortfarande är I valet och kvalet om att stanna eller flytta, så jag talade om för honom att han måste ta ett beslut, så vi vet hur vi ska gå vidare.

Därefter gick jag på hembesök hos en familj med två barn, där pappan är blind. Jag gav honom en CDspelare och en CD med kristna sångar. Jag talade också med honom om hur man kan ta emot Jesus I sitt liv och han lyssnade mycket uppmärksamt.

Dag 3 Jag tryckte upp nya uppgifter för barnen och kl 10 gick vi gång med dem. Barnen har väldigt bristfälliga kunskaper I matte och rumänska och hur man uttrycker sig korrekt. Några är mycket blyga, några är ouppmärksamma och andra kan inte koncentrera sig. Efter lektionen ritade de och letade efter olikheter på två teckningar på ett speciellt teveprogram, spelade badminton, åt hamburgare eller sandwich.

Senare kom det några familjer för att få hjälp: kläder, skor, mjöl och ris.

Senare kom det några familjer för att få hjälp: kläder, skor, mjöl och ris.

Dag 4. Även idag förberedda jag uppgifter, vässade pennor och gjorde I ordning.

Kl 10 kom barnen och vi gick igenom olika ämnen: matte (plus, minus, multiplikation), rumänska, (avstavning, grammatik, hur man uttrycker sig hövligt). De går I tredje klass och vet knappt hur man lägger två tal Ihop. För dem I andra klass tryckte jag upp multiplikationstabellen och gav dem tid till september för att lära den. Efter det ritade och målade de och det tyckte de om. De gick också ut för att spela badminton.

Kl 12 såg de på tecknade filmar med Tom och Jerry och “Jesu under”. Efter det talade vi om det vi hade sett.

I dag fick de mycket att äta: två hamburgare och två smörgåsar varje samt äpplen och godis.

Efter att barnen lämnade centret gick jag hem till några nytillkomna barns föräldrar. I ett av hemmen höll de på med att knäcka valnötter. De får 10 lei (ca 24 Skr) I arbetslön för en säck. I ett annat hem talade jag med dem om att ta emot Jesus.

Jag gick till Florin igen och sade till honom att byggaren inte var ledig förrän I september och att behövde ta ställning till innan dess hur han ville ha det (Florin hoppas fortfarande få ett hus på platt mark med möjlighet för att odla grönsaker, men det är nog en utopi).

Dag 5 Idag arbetade barnen med sina uppgifter I en timme och från kl 11 målade och ritade de eller spelade badminton innan de såg på TV där jag visade fyrverkeriet I Disneyland. Det gillade de.
Vi slutade dagen med varm mat och frukt och innan de gick hem fick de tandborstar och tandkräm.

Det kom några familjer som fick ris och mjöl.

Det var en bra vecka. Barnen lärde sig förstå många saker – speciellt att inte säga: ”Herr Marian, jag vet inte hur man gör det här” om de inte för, noga hade läst igenom hur en uppgift skulle lösas.

EXTRA BILDER NEDAN

Gåva från pingstkyrkan i Bukarest

food for families