Aktivitetsrapport 27 (1-5 maj 2017)

EXTRA

BILDER

NEDAN                                                                                Får jag den?

Som vanligt hade jag hämtat saker hemma hos församlingsmedlemmar från min kyrka och på lördagkvällen hjälpte två av mina döttrar mig med att lasta bilen.

Dag 1 Jag åkte iväg på morgonen med ett avbrott i METRO affären för att köpa mat til barnen och kom fram till Viperesti vid elvatiden. Jag tömde bilen själv och åkte vidare till ett av bostadsområdena där jag besökte en sexbarnsfamilj.

 

Pappan höll på med att bygga en brödugn av lera.. Jag hjälpte honom lite, talade med honom om Herren och bjöd in honom till lagret för att ge honom ett bord.

 

Här är bordet

Jag fortsatte till en annan familj. Fjorton dagar tidigare hade pappan lämnat hemmet och familjen samtidigt med att mamman födde en liten flicka.

korgflätning

Jag åkte tillbaka till lagret efter några saker till mamman (som även har en liten pojke): mjöl, ris, tvättmedel och en barnkärra. Hon blev verkligen glad.

Barnen hade ledigt från skolan i dag.

Dag 2 Idag kom barnen till centret. Jag hade lektion med dem, hjälpte dem med läxorna och talade med dem om hur man uppför sig hövligt i sociala sammanhang. Vi talade också om mikrober, sjukdomar och antikroppar som jag kallade „soldater”. De tyckte om denna förklaring och förstod vitsen med personlig hygien.

Efter tiden på dagcentret kom det familjer som tog emot donationer.

Dag 3 På morgonen fortsatte familjer komma för att få donationer. Innan barnen kom till centret hann jag med att besöka en familj vars barn jag såg ute på gården under den tid då de borde vara i skolan. Jag talade med deras mormor som berättade om svårigheter och skandaler i deras familj.

Då barnen kom till centret gav jag dem något att äta innan vi började med några andra aktiviteter. De sade allihopa att de inte hade fått någon frukost hemma. Jag hade lektioner med dem och hjälpte dem med läxorna. Då det var dags att gå hem sade barnen att de gärna ville stanna en timme till. Jag sade ja och barnen fick ställa sig i kö för att få mat och tandkräm. Dessutom fick de välja en leksak och de fick låna böcker från biblioteket.

Idag kom det en familj med åtta barn. Mamman fick ett skrivbord till dem.

Dag 4 Idag började jag dagen med lite administration, jag vässade pennor och sorterade det som fanns på lagret. Innan jag gick till centret besökte jag en familj för att se hur det gick med barnen. Jag delade evangeliet och talade om hur man kan bli räddad för evigheten.

Barnen kom till centret och återigen gav jag dem mat till att börja med. Jag hade några lektioner. De klippte sina naglar. Efter programmet fick de en stor påse bullar.

Jag sjöng också med dem och en flicka sade till mig:”Er sång herr Marian får mig nästan att gråta...”

Ett av barnen kom med sin mamma, och han fick en leksakståg.

Det kom många familjer idag för att få donationer och de blev mycket glada för sakerna de fick.

Dag 5 Jag beslöt mig för att åka hem till folk för att lista ut den egentliga orsaken till varför några av barnen stannar hemma från skolan. Genom att tala med flera kom jag fram till att huvudproblemet är löss. Problemet är inte endast att de finns i håret, utan lössen finns överallt i deras fattiga hem. Även om håret är rent måste alla kläder och bäddlinnen kokas och det är svårt för dem. De har ingen tvättmaskin, de har inga klädskåp, de har inga stora kärl där de kan koka underkläder. Dessutom har flickorna långt hår och jag föreslog att de skulle klppa det kortare under en tid för att underlätta hygienen. Schampoo kostar en massa jämfört med deras lilla budget. Pengarna de tjänar från att göra borstar och den socialhjälp de får går till affären där de har köpt mat på krita för att överleva.

Idag kom det fler barn till dagcentret. De hade inga läxor så jag lät dem färglägga några bilder som ett apotek i Bukarest hade skänkt.

Jag berättade för barnen om Guds kärlek till människorna och speciellt till barnen.

Nya barn lånade biblioteksböcker och de fick också leksaker och kläder.

Efter programmets avslutning fick de bullar och tvål med sig.

...ugnen är klar...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EXTRA BILDER