Aktivitetsrapport 24 (13-18 februari 2017)

EXTRA BILDER NEDAN

Dag 1 Kvällen innan hade jag som vanligt fyllt upp bilen med saker som hade skänkts av medlemmar i Filadelfiakyrkan i Bukarest, så att jag kunde åka tidigt till Viperesti. På vägen köpte jag fika till barnen och kom fram vid tiotiden till dagcentret.

Där fick jag starta med att låna en skyffel från en av byborna så jag kunde skotta snö. Två flickor ställde upp och hjälpte mig med att lasta av bilen. Jag hade bland annat med mig nyinköpta böcker till dagcentret.

Det var kallt inomhus även om en dam hade tänt upp i kaminen innan vi kom. Jag betalade för detta med pengar från Sverige.

Det kom några få barn som var entusiastiska över böckerna och de lånade några från biblioteket.

En romsk familj kom på besök som uttryckte att de inte hade blivit uppmärksammade så mycket som de hade förväntat sig, och att deras tilldelning var „orättvis”.

Jag hjälpte barnen med läxorna och gav dem fika. Därefter besökte jag några familjer för att bilda mig en uppfattning om hemförhållandena.

Då jag var där blev jag inkallad till borgmästaren för att ha ett samtal med honom. Borgmästaren önskade formalisera samarbetet i Viperesti eftersom kommunen har stoppat sitt arbete på dagcentret.

Dag 2 Idag fanns det mycket att göra. Många familjer kom och hämtade kläder och mattor. Den familj som var „missnöjd” dagen innan gick nöjd hem idag.

Idag kom det jättmånga barn till centret – många fler än man skulle kunna förvänta sig. Barnen behövde hjälp, goda råd, kläder, mat, en plats för läxläsning. De fick kläder, en skolväska, tandkräm, fika.

Jag besökte rektorn på skolan i dag för att erbjuda ett besök av mig i mars för att presentera mitt program som varnar emot alkohol, tobak och andra droger (Marian har under flera års tid åkt runt på skolor i Bukarest där han har föreläsningar om detta på ideell basis). Till min stora förvåning tackade hon inte ja, men hon skulle tänka över det.

Jag besökte också några romer hemma och talade med dem om frälsning och sjöng med dem. Det var upplyftande.  

Dag 3 Även i dag hände det mycket. Kl 10 kom de barn till centret som går i skolan på eftermiddagen. Jag hjälpte dem med läxor i rumänska och engelska. Förutom bullar delade jag ut tandkräm och därefter gick de iväg till skolan. Sedan kom de barn dit som hade varit i skolan på förmiddagen och samma procedyr upprepade sig. Det kom många fler barn än då centret leddes av kommunen.

En familj kom på besök som fick hjälp i form av kläder, blöjor och tvättmedel . De var nöjda och tacksamma.

Jag besökte kommunhuset där jag talade med borgmästaren om det formella samarbete som han önskar. Jag talade också med en representant för polisen som jag mötte där.

Dag 4 Barnen kom för att göra läxor. En av dessa, en flicka från sjätte klass kom blygt fram och sade att hon inte kunde gå till skolan för att hon hade löss. Två av hennes bröder och andra familjemedlemmar, tillsammanans 8 personer hade också löss. Jag gick med henne till apoteket och köpte lösschampoo. Situationen är ganska allvarlig eftersom det finns många som har samma problem. Jag ringde till hälsodepartementet i Buzau län och berättade om situationen. De sade att de kände till det, men att det medel som hade funnits på marknaden för några år sedan och som var gratis, hade tagits bort eftersom det var giftigt. Nu återstår endast att köpa in schampoo på apoteket, men det är ju mycket svårt för de fattiga.

11.45 kom hold nr 2 från 1-4 klass till dagcentret – cirka 27 barn. Det var rätt svårt eftersom de var så många och bara jag som kunde hjälpa dem. Jag hjälpte dem med matte och delade ut leksaker, tandborstar, färgkritor och tvål.

Efter detta gick jag till en av de romska bostäder. Jag talade Guds ord och sjöng med dem. Det var en välsignad stund. Vi talade också om att göra korgar.

Det kom många idag för att få hjälp: kläder, blöjor och skor.

Dag 5 Idag besökte jag skolinspektoratet i Buzau län och samtalade med inspektören för minoriteter, viceinspektören och inspektören. Vi talade om arbetet i Viperesti och om problemen som finns i samhälllet. Vi talade också om besöket som två av dessa ska göra i Sverige. Det var ett bra möte och de sade att de skulle fokusera mer på Viperesti än tidigare.

Allt i allt var det en lyckad vecka och barnen var glada och nöjda.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EXTRA BILDER