Aktivitetsrapport vecka 23 (9-13 januari 2017)

EXTRA BILDER NEDAN

Innan resan.

Veckan startade med svår kyla (kod orange och röd i Rumänien) med massor av snö och många vägar och skolor var avstängde under två dagar (måndag och tisdag).

Söndag kväll packade jag bilen till randen tillsammans med mina barn inför resan till Viperesti. En del av innehållet var böcker , eftersom en svensk givare hade öronmärkt 250 euro för inköp av böcker till barnen i Viperesti. Jag köpte in böcker i Bukarest för nästan hela beloppet. Resten kommer jag att köpa in vid ett senare tillfälle.

collecting goods...
shopping children books
croissants shopping
..a little place for driver
temperature on trip
big joy for books

big joy for books

Dag 1 Jag kom fram till målet vid 11-tiden. Det var femton minusgrader och barnen hade fortfarande skollov,men de visste om att jag skulle komma till dagcentret 9 januari, så de samlades där och blev överlyckliga över alla böckerna jag hade med till dem. De kommer att vara stommen för ett bibliotek på dagcentret.

Det kom många familjer idag för att få hjälp. Bland dem fanns föräldrarna till bröderna George och Joseph som blev opererade i Bukarest för ett tag sedan för gomspalt.

Dag 2 Fast det fortfarande var femton minusgrader kom barnen till dagcentret idag. Vi eldade med den ved som fanns, men det var kallt i alla fall. Tillsammans med barnen tittade vi igenom de 57 inhandlade böcker. Två av barnen lånade böcker med sig hem. Detta registrerades och de kommer att lämna tillbaka dem i februari. Efter det fick de skolmaterial och vi fikade.

parents of Josef and George, the opperated children

parents of Josef and George, the opperated children

Efter sessionen på dagcentret kom det familjer till lagret för att ta emot kläder, och lite senare gick jag till kommunhuset och talade om våra aktiviteter med de två borgmästrarna.

Jag var också på besök i det romska kvarteret där jag talade utifrån bibeln, sjöng och organiserade ett team som skulle komma till lagret dagen efter för att sortera kläder för resten av de familjer som står på tur för att få hjälp. Jag upptäckte att pojken som opererades för brännskador hade flyttat.

Idag bokade jag ett möte på fredag kl 14 med skolinspektionen i Buzau inför det planerade besöket till Sverige i april.

Dag 3 Det fanns mycket att göra idag. Det kom tre familjer på morgonen trots snö och kyla. De hjälpte till med att sortera de insamlade sakerna så de passar till varje familjs behov .

Det kom många familjer som fick hjälp (kläder, köksutrustning, skor, leksaker). Det kom också några familjer som inte fanns med på listan och de klagade sin nöd över detta. Vi bestämde att de kommer att få hjälp vid ett senare tillfälle.

 

Barnen kom till dagcentret även idag. De läste och tecknade. De som inte fick nya skor förra gången fick detta nu. Jag delade dessutom ut några begagnade skor.  

new shoes

new shoes

Dag 4 Idag var en dag med både glädje och svårigheter. De som hade hjälpt till med att sortera kläder och skor fanns med då vi delade ut saker till 30 mycket fattiga familjer som har barn i skolan i Viperesti. De lämnade oss mycket lyckliga över att några hade tänkt på dem. 

De familjer jag hade mött igår, och som inte fanns med på dagens lista, sattes upp på en lista för vecka 11, som är nästa gång jag kommer.  

Det kom många barn till dagcentret idag. De läste, och jag gjorde vad jag kunde för att motivera dem till att gå i skolan och inte skolka. Det kändes bra och verkade gå hem. Även idag var det kallt inomhus fast kaminen var varm.

Dag 5 I dag då barnen kom till centret gjorde vi en lista på böckerna som nu finns i „Dagcenterbiblioteket”. Två andra barn lånade böcker med sig hem.

Det kom en familj till centret därför att de var i desperat nöd på grund av att familjefadern hade skadat sin ryggrad vid ett fall i december, och fortfarande inte kunde gå. Familjen är mycket fattig. De har sju barn och visste inte vad de skulle göra. Jag ringde till lasarettet i Buzau (5 mil från Viperesti), till ortopedkliniken och berättade om situationen. De sade att patienten kunde komma dit så att en doktor kunde undersöka honom. Jag gav hans fru 120 lei(27 euro) utan kvitto, och de åkte till lasarettet.

Jag besökte Buzaus läns skolinpektion och talade med två ledare om vår aktiviteter i Viperesti och om invitationen till att besöka skolor i Sverige. Detta var mycket uppskattat och vi enades om att besöket görs i början av april. Det är viceinspektorn och inspektorn för engelskaundervisningen som kommer.

Kommunen har stoppat det ordinarie arbetet på dagcentret av ekonomiska orsaker. Enligt mig är det en stor förlust för barnen eftersom dagcentret var det enda stället där de kunde förbereda sig för livet. Det enda som finns kvar nu är den veckas träning de får när jag kommer, men det är för lite. Skolorna var stängde då jag var där, men till dagcentret kom de.

Det skulle vara bra om vi hade aktiviteter för barnen under minst två veckor per månad.

EXTRA BILDER

load the car in night

second day of donations

thanks

...quiet...is reading

collecting goods...

preach and sing in house of roma

before leave the center...croissants

...the orphan girls

...the orphan girls