Aktivitetsrapport för vecka 9 (23-27 november 2015)

Det fanns mycket att förbereda innan jag åkte till Viperesti. Jag köpte eller fick kläder och skor till några vuxna och barn, köksattiraljer, ett sovtäcke, vintermössor till barnen, en matta, väskor, resväskor o.s.v. Den här gången var bilen proppfylld och verkade för liten för all hjälpen.

Då jag kom fram till Viperesti stannade jag till vid rådhuset där jag hoppades få ett möte med borgmästaren om brunnen som vi gärna vill gräva för 11 romska familjer (30 vuxna och 30 barn) som bor i ett avgränsat, gemensamt område. 

Borgmästarn och alla andra viktiga personer fanns inte där, så jag fortsatte hem till romerna där jag gick på besök och blev glatt överraskad över att se några av hemmen rena och i ordning. Jag berömde och gratulerade dem.

Rent och snyggt!

Rent och snyggt!

Korgar för Sverige under arbete

Korgar för Sverige under arbete

Jag berättade för romerna att vi gärna ville gräva en brunn i deras område. De blev jätteglada och sade att de verkligen behövde en. Tyvärr ändrade vädret sig helt plötsligt så att det kom regn, snö och kyla, och det gjorde att grävandet försenades.

Jag talade med romerna om att försöka få 35 korgar färdiga att skicka till Sverige före jul och jag förhandlade med dem som skal göra dem om pris, kvalitet och produktionstid. 

Jag fanns med på dagcentret den här veckan och hjälpte barnen med deras läxor, gav dem godis, pennor, skrivböcker, mössor och talade med lärarna.

Då jag talade med lärarna fick jag veta att många av barnen hade löss och eftersom det är ett stort problem blev de hemskickade för att tvätta sig. Jag tror dock inte att det hjälper med vanlig tvätt, utan de behöver specialschampoo för detta.

Läxhjälp

Läxhjälp

Efter att jag talade med den familj (enligt dem var det endast de som visste hur man gjorde) som ska göra korgar, kom det fram en annan familj som sade att de också kunde göra korgar och ännu mer....
De sade att de kunde göra dörrmattor av bredkaveldun (en vattenväxt). Jag sade att de kunde göra några, så nu verkar det som om (det skulle jag i allt fall önska) vi kan starta en liten produktion (!?) av saker som görs av strån och säv.

Här var det ordning!!

Jag är entusiastisk över denna enkla början, för allt i världen börjar med "nånting" och vem vet –
kanske kommer det att finnas en marknad för handgjorda romska, traditionella objekt.

Barnen får nya mössor

Om Gud välsignar detta från början, kommer det att gå bra. Det kräver fantasi, ärlighet, entusiasm och kreativitet.

tvättbaljor för 11 hushåll

Jag skulle vilja skriva deras historia på varje sak de gör. Det gör sakerna originella och värdefulla. Låt oss se....

Jag köpte plastbaljor till familjerna så de kan tvätta sina barn, men de kan också användas för klädtvätt. De blev glada och sade att de behövde dem.
Jag besökte också skolan. De firade Rumäniens nationaldag. Det har kommit en ny rektor på skolan och jag talade med henne. Hon var mycket öppen för samarbete och glad för den hjälp vi ger till romerna i Viperesti.

Lektion i franska
Lektion i franska
En familj med 8 barn får hjälp
En familj med 8 barn får hjälp
Dåligt väder försenade brunnsgrävningen
Dåligt väder försenade brunnsgrävningen
Hemarbete i dagcentret
Hemarbete i dagcentret
Lera överallt
Lera överallt

Vintern är på väg och i dörren sitter det plast i stället för fönsterglas.

Vår sommarskola är nu ett häststall

Förberedelse för vintern