Aktivitetsrapport 18 (1-5 augusti 2016)

Insamlade gåvor i min källare

Insamlade gåvor i min källare

EXTRA BILDER NEDAN

Saker som medlemmer från min kyrka hade skänkt.

Dag 1 Dagen före den planerade resan till Viperesti upptäckte jag att det inte fanns bromsvätska i bilen så resan började med ett besök hos bilmekanikern på måndag morgonen. Jag kom inte därifrån förrän kl 12 och efter det hjälpte min fru och min yngste son Liviu mig med att lasta bilen med saker som medlemmer från min kyrka hade skänkt. På vägen handlade jag sötsaker och bullar till barnen och kom fram vid fyratiden till Viperesti. Väl där bad jag en familj om hjälp med avlastningen och efter det gick jag hem till borgmästaren eftersom han inte hade gått att få tag i på telefon.  

Hjälp med avlastningen

Hjälp med avlastningen

Jag bad honom om att skicka någon till dagcentret nästa dag för att städa eftersom det var en enda röra där. Strax före sex kom jag fram till det romska bostadsområdet för att tala om att jag hade kommit fram. Temperaturen den dagen var 38 grader och bilen har ingen AC så resan var jobbig.

Dagcentret städas

Dagcentret städas

Dag 2 Idag kom några barn till dagcentret och tillsammans med dem och en familj städade vi klassrummen. Jag hade lektioner och försökte motivera dem till att gå vidare i skolan och inte hoppa av i förtid. Efter det såg vi på film och åt bullar. Barnen tyckte det var bra att gå i sommarskola.

Dag 3 Idag var det en effektiv dag. Barnen kom till dagcentret och jag gjorde läxor med barn från klass 0 till fjärde klass. Jag upptäckte stora luckor i deras kunskapsnivå. Till exmpel var det barn i fjärde klass som inte kunde räkna till tio varken framlänges eller baklänges.

Jag mätte barnens fötter så jag kan köpa skor till dem i september. Jag lärde barnen att klippa sina naglar. Vi såg på Pinochio och Den förlorade sonen. Jag bjöd in familjer att komma i morgon för att ta emot de donerade sakerna jag hade med mig.  

Mätning inför skoinköp

Mätning inför skoinköp

Dag 4 Idag fanns det mycket att göra. Barnen kom till centret och vi fokuserade på matematik: addition, subtraktion, bråk, vikt och mått. Dessutom talade vi om vikten av utbildning, hövlighet och respekt. Då lektionerna var slut följde en tecknad film med biblisk tema och de fick bullar. 

Jag bad borgmästaren om att komma till centret för att bestämma vem som skulle få spisen och gasflaskan. Jag föreslog att de fyra föräldralösa barnen skulle få dem och borgmästaren höll med. Idag kom det också många familjer för att få kläder. Barnen fick var sin leksak.  

Dag 5 Idag hade jag en överraskning för barnen som kom till centret, för jag hade ett par gäster: några söndagsskollärare från Filadelfiakyrkan. De lekte med barnen, visade film och berättade historier från bibeln. Det fanns även några föräldrar med som lyssnade.

Jag fortsatte med att mäta fötter på barnen inför skoköpet i september när skolan startar och efter det fanns det fler som fick kläder och leksaker.

Det var en bra vecka. Barnen lärde många nyttiga saker och familjerna var glada för det de fick och för den atmosfär som vi skaper i Viperesti.

EXTRA BILDER

Fullastad bil

Hus i Viperesti

Liviu hjälper till att lasta

Möbler till barnen