Aktivitetsrapport från Viperesti – vecka 22 (12-16 december 2016)

EXTRA BILDER NEDAN

Till min stora glädje hade MER beviljat 300 euro extra inför julen. Nästan hela summan gick åt till 15 par skor för de barn som inte fick skor vid skolstarten i september. Jag förhandlade fram ett bra pris och fick dem till 88 lei per par (19,5 euro) i stället för ordinarie pris som är 180 lei per par (40 euro).

Söndag kväll lastade jag och min familj bilen till max med inkomna saker.

Söndag kväll lastade jag och min familj bilen till max med inkomna saker.

Dag 1 Jag kom fram till Viperesti cirka 9.30. Jag tömde bilen och gick sedan till dagcentret där jag gav läxhjälp och delade ut fika och lite leksaker. Det var ingen värme i centret idag eftersom det inte fanns ved att elda med, så det var väldig kallt. Efterår hade jag åtskilliga möten med familjer som skulle komma och få hjälp nästa dag.

Transport av ved till dagcentret

Transport av ved till dagcentret

Dag 2 Idag gick jag till kommunhuset och hämtade ved som jag transporterade till dagcentret. Det kom fler barn i dag än dagen före. De fick motiverande rådgivning, hjälp med läxorna, leksaker, en skolväska, smörgåsar och bullar.

Idag startade jag tandborstningsprogram för nya barn. Det gick bra, barnen hade roligt och behöll sina tandborstar.

tandborstningsprogram

tandborstningsprogram

Jag besökte en mycket fattig familje med sex barn, varav fyra går i skolan. Jag sade att de kunde komma och få hjälp nästa dag.

Dag 3 Familjen kom till lagret i dag för att ta emot kläder m.m. De blev jätteglada.

I dag kom det ännu fler barn till dagcentret och det fanns mycket att göra eftersom så många av dem behövde hjälp med läxorna. De gjorde klart sina uppgifter, och efteråt blev det smörgår och en bulle.

Idag besökte jag en fattig familj. Mamman höll på att tvätta kläder. Jag pratade om vikten av skolgång med barnen medan mamman lyssnade. Det är ofta nödvändigt att prata med föräldrarna eftersom de ibland håller sina barn hemma och inte låter dem gå till skolan. De använder dem som barnvakt för att passa sina yngre syskon.

Dag 4 Idag hann jag med mycket. Det kom fler familjer for att få humanitär hjälp. Jag hade ett möte med borgmästaren och informerade om våra aktiviteter, om skorna till barnen som de hade fått, och om biblioteket vi kommer att ha i dagcentret med pengarna som har skänkts som en gåva från Sverige Jag frågade borgmästaren om han hade något emot att det skulle finnas barnbiblar bland böckerna, och han sade att det skulle gå bra

 

Det var sagt att programmet på dagcentret skulle sluta i december, men jag sade att jag var villig att fortsätta arbeta där en vecka varje månad. Borgmästaren tackade ja med glädje. Nästa besök är planerad från 9 till 13 januari 2017. Jag bad borgmästaren om att se till att det skulle finnas värme under veckan.

Borgmästaren bad mig om att lämna ett tomt rum på lagret, så jag flyttade alla sakerna och packade ihop dem i ett enda rum.

Jag besökte tre nya mycket fattiga familjer som jag samtalade med för att komma underfund med hur det stod till hos dem. En av familjerna har sju barn, varav tre är skolbarn. Mamman sade att även om det skulle bli svårt, skulle hon aldrig låta sina barn missa skolan.

Som vanligt gjorde jag läxor med barnen på dagcentret och de fick smörgåsar och bullar.

Dag 5 Idag var en glädjens dag för många eftersom många barn fick nya skor, leksaker och godis efter läxläsningssessionen. Det var fyra barn som inte kom till dagcentret för att få sina skor, så de får dem i januari.

Efteråt gick jag till kommunhuset för att tala med viceborgmästaren om dagcenterprogrammet nästa månad och be honom om att skaffa ved till uppvärming. Det kom också familjer för att få humanitär hjälp.

Leksaker till alla

Leksaker till alla

Tack alla svenska vänner för att ni gör det möjligt att hjälpa!

EXTRA BILDER NEDAN

Denna sjubarnsfamilj bor alla i ett rum.
Denna sjubarnsfamilj bor alla i ett rum.